Als je wilt investeren in een duurzaam huis, zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Ik heb de belangrijkste opties voor je op een rij gezet.

1. Spaargeld gebruiken

Als je spaargeld hebt, kun je dat deels gebruiken om je huis te verduurzamen. De spaarrente is extreem laag. Daardoor heb je nauwelijks rendement als je spaargeld op de bank staat. Investeren in duurzaamheid loont veel meer. Is je huis nog niet optimaal geïsoleerd? Dan haal je zo maar een rendement van 10%. Spaargeld inzetten voor het verduurzamen van je huis is daardoor in financieel opzicht een slimme keuze!

2. Hogere hypotheek

Als je investeert in energiebesparende voorzieningen (EBV) mag je een hogere hypotheek afsluiten. Dat geldt ook voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Energiebesparende voorzieningen zijn onder andere isolatie, HR++ glas, een HR cv en zonnepanelen. Je mag dan onder voorwaarden maximaal € 9.000 extra lenen. Wil je van je huis een ‘nul op de meter-woning’ maken? Dan mag je tot € 25.000 extra lenen. Meer weten? Neem dan gerust contact met me op.

3. Energiebespaarlening

Een andere mogelijkheid is om een specifieke lening af te sluiten voor de verduurzaming van je huis. Dat kan bijvoorbeeld met een Energiebespaarlening, die je kunt aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Je mag dan maximaal € 50.000 lenen, die je in 10 jaar moet terugbetalen. De rente is op dit moment 2,1%.

4. Duurzaamheidslening

Afhankelijk van de gemeente of provincie waar je woont, kun je misschien ook gebruik maken van de Duurzaamheidslening. Deze bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. De rente is laag, slechts 1,6%. Op de website van de SVn kun je zien of jij voor zo’n lening in aanmerking komt

.5. Subsidie

Wellicht kom je in aanmerking voor subsidie, zoals bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Dat kun je eenvoudig controleren op deze website. Je krijgt dan meteen een overzicht van de mogelijkheden die je hebt om een gunstige lening af te sluiten.

6. Hypotheek verhogen

Als je al een hypotheek hebt, kun je die in sommige gevallen verhogen. Een duurzaam huis is immers meer waard dan een niet-duurzaam huis! Wil je weten of jij deze mogelijkheid hebt en hoe dat in zijn werk gaat? Neem dan gerust contact met me op.

7. Consumptief krediet

Kom je voor geen van de genoemde mogelijkheden in aanmerking, dan kun je bij meerdere banken een ‘groene’ lening afsluiten. Eigenlijk is dit een zogenoemd consumptief krediet voor een specifiek doel, in dit geval het verduurzamen van je huis. Nadeel van deze manier van financieren is dat de rente die je moet betalen een stuk hoger is.

De beste keuze

Wat voor jou de beste financiering is voor het isoleren en verder verduurzamen van je huis hangt af van veel factoren. Ik help je graag om alles op een rij te zetten, zodat jij de beste keuze kunt maken.