Lang niet alle oplossingen om duurzamer te leven zijn kostbaar. Sommige kosten helemaal niets! Wij hebben vijf tips verzameld waarmee je energie én geld bespaart.

1. Korter douchen
Om te verduurzamen hoef je soms alleen maar je gewoontes iets te veranderen. Door wat korter te douchen, bijvoorbeeld. Gemiddeld douchen Nederlanders vijf keer per week, negen minuten lang. Als je dat inkort tot vijf minuten, verminder je de CO2-uitstoot met 90 kilo per jaar. Bijkomend voordeel: de energierekening is dan per persoon zo’n € 55 per jaar lager. Als je met z’n vieren bent, scheelt dat jaarlijks ruim € 200!

2. Waterbesparende douchekop
Nu we het toch over douchen hebben: koop een waterbesparende douchekop. Die kost maar een paar tientjes maar helpt je flink te besparen. Niet alleen op water, ook op gas. Door gewone douchekoppen stroomt soms wel 17 liter water per minuut. De meest energiezuinige douchekop gebruikt slechts vier liter per minuut. Omdat je minder warm water gebruikt, hoeft jouw cv of geiser ook minder water op te warmen. Een gezin met twee kinderen kan op die manier zo’n € 100 per jaar besparen!

3. Led-lampen
Heb jij nog gloeilampen in huis? Vervang die dan door led-lampen! Dat is de meest energiezuinige verlichting die er is. Een led-lamp gebruikt slechts 15% van de energie van een gloeilamp en is 20% zuiniger dan een spaarlamp. Verder gaan led-lampen erg lang mee. Een eenvoudige led-lamp kost ongeveer € 3. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 20 lampen in huis. Met een investering van € 60 ben je er al!

4. TV niet op stand by laten staan
Laat jij de tv vaak op stand by staan? Dan verspil je veel energie. Gemiddeld kost dat € 15 per jaar. Als ook je dvd-speler, je decoder en je koffiezetapparaat op stand by staan, dan ga je al richting de € 50 per jaar. Dat is natuurlijk zonde van het geld, maar ook slecht voor het milieu!

5. Ruim je zolder op!
Staat jouw zolder vol spullen die je zelden of nooit gebruikt? Ruim ‘m dan op! Als je daar weer de ruimte hebt, is het (laten) isoleren van je dak namelijk niet ingewikkeld meer. Dakisolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Maar ja, dan moet je er wel bij kunnen…

Meer tips
Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je meer doen? Doe dan de LevenWonen DuurzaamheidScan. Verder vind je veel nuttige informatie op de websites van MilieuCentraal, de Rijksoverheid en ThuisBaas.