Hoe hoger het energielabel van jouw huis is, hoe meer het waard is. En als je het verkoopt, gaat dat met energielabel A of B een stuk sneller.

In 2015 heeft elk koophuis in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Het voorlopige label is vastgesteld op onder andere het bouwjaar van het huis. Als je je huis verkoopt, moet je het voorlopige label definitief laten maken.

Energiezuinig of niet?
Een energielabel laat je in één oogopslag zien of een woning energiezuinig is of niet. Het energielabel gaat van A (groen, heel zuinig) tot en met G (rood, heel onzuinig). Zo zie je als koper meteen hoe duurzaam een huis is.
Het gemiddelde prijsverschil is maar liefst €19.300.

Energierekening omlaag
Heb je al een koophuis? Dan laat het energielabel je nadenken over het energiezuiniger maken ervan. Want dat loont! Niet alleen omdat je veel minder CO2 uitstoot, ook omdat je energierekening omlaag gaat.

Hogere prijs en snellere verkoop
Bovendien wordt je huis meer waard. Uit recente cijfers (van TIAS VastgoedLab) blijkt dat het gemiddelde prijsverschil tussen een huis met het energiezuinige label A en een huis met het niet-zuinige label G maar liefst € 19.300 is. Verder staat een huis met een gunstig energielabel veel korter te koop. Het verschil kan oplopen tot ruim drie maanden!

Lagere rente
Om mensen die in een energiezuinig huis wonen extra te belonen, geven banken in de toekomst misschien korting op de hypotheekrente. Momenteel wordt onderzocht of dit haalbaar is. Vanuit ideologische overwegingen biedt Triodos Bank nu al zo’n korting aan.

Meer informatie
Ben je op zoek naar meer informatie over het energielabel? Kijk dan eens op deze website. Wil je weten hoe je de verduurzaming van jouw huis het beste kunt financieren? Neem dan geust contact met me op. Ik leg je graag uit welke mogelijkheden er zijn.