Binnen de huizenmarkt wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Wist u dat woningen met zonnepanelen tot wel 70% sneller worden verkocht dan woningen zonder? Door te investeren in energiebesparende maatregelen, verhoog je bovendien de waarde van uw woning.

Slim investeren

Bent u van plan om in de toekomst te verhuizen? Overweeg dan om uw huis te verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen. Zo’n slimme investering heeft verschillende voordelen:

Zolang u zelf nog in het huis woont, profiteert u van een lagere energierekening. Omdat u uw eigen groene stroom opwekt, hoeft u immers veel minder stroom van uw energieleverancier af te nemen.
Zonnepanelen dragen bij aan een hogere woningwaarde.
Woningen met zonnepanelen worden sneller verkocht dan gemiddeld, omdat de lagere maandlasten aantrekkelijk zijn voor de nieuwe bewoners.
Het energielabel van uw woning wordt beter.
Zonnepanelen dubbel terugverdiend
Zonnepanelen verdienen zich eigenlijk dubbel terug: eigen zonnestroom is goedkoper dan de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. En potentiële kopers zijn bereid om meer te betalen voor uw woning als er zonnepanelen op liggen.

Een gemiddeld zonnestroomsysteem van tien zonnepanelen van 315 Wattpiek kost ongeveer € 5.040 inclusief BTW. Omdat u de BTW op zonnepanelen kunt terugvragen bij de Belastingdienst, krijgt u ongeveer € 600 teruggestort. Met een dergelijk systeem wekt u ongeveer 3.000 kWh per jaar op. Afhankelijk van het verbruik verdient u uw investering in 6 tot 8 jaar terug. Aangezien zonnepanelen zeker 30 jaar meegaan, wekken de zonnepanelen na de terugverdientijd nog makkelijk 20 jaar gratis groene stroom op. De besparing kan, verspreid over de levensduur van de zonnepanelen, oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Dat is natuurlijk erg aantrekkelijk voor de nieuwe bewoners van uw woning!

Zonnepanelen geen bezwaar

Hoewel er op steeds meer huizen zonnepanelen worden gemonteerd, is er ook een groep sceptici die liever geen zonnepanelen op zijn dak heeft. Het is echter niet ingewikkeld om hun bezwaren te weerleggen.

Hoewel sommige mensen denken dat het installeren van zonnepanelen een tijdrovende klus is, ligt een zonnestroomsysteem doorgaans binnen één dag op het dak.
Voor de installatie van zonnepanelen hoeft er vrijwel nooit iets aangepast te worden in de woning of op het dak.
In de meeste gevallen kan de omvormer opgehangen worden in een aparte ruimte zoals de meterkast, zodat deze uit het zicht hangt. Ook de kabels worden netjes weggewerkt.
Eigenlijk merkt u er dus niets van dat er zonnepanelen op je dak liggen, behalve de lagere energierekening en hogere woningwaarde natuurlijk.

Bron: huizenmarkt.blog