U heeft enkele weken voor het einde van het jaar de mogelijkheid om te switchen van zorgverzekering. Maar waar moet u op letten? U heeft namelijk keuze uit een naturapolis, een restitutiepolis of een budgetpolis. Verzekeraars sluiten op basis van de kosten en kwaliteit contracten af met de zorgaanbieders. Deze contracten bepalen de vergoeding van de zorg.

Naturapolis

Mensen die een naturapolis nemen, krijgen alleen hun zorg volledig vergoedt wanneer zij naar zorgverleners gaan waar de verzekering een contract mee heeft. Wanneer er voor een zorgverlener gekozen wordt zonder contract dan wordt de behandeling meestal maar deels vergoed. De premie voor naturapolis ligt meestal lager dan van de restitutiepolis.

Budgetpolis

De budgetpolis is een uitgeklede versie van de naturapolis. De polis en dus de keuze voor zorgaanbieders is nog beperkter dan bij die van de naturapolis. Een budgetpolis is meestal iets goedkoper als de naturapolis.

Restitutiepolis

Wilt u meer keuzemogelijkheid dan past een restitutiepolis wellicht beter bij u. u krijgt bij deze polis de standaardvergoeding bij iedere zorgverlener. Het kan wel voorkomen dat de verzekerde eerst de factuur zelf moet betalen en deze achteraf kan declareren bij de verzekering. Wanneer de verzekeraar wel betaald dan kan het zijn dat de vergoeding hoger is als het maximale tarief wat de verzekeraar uit wilt betalen. In dat geval moet de verzekerde een deel zelf betalen. Als de behandeling bij een zorgverlener is waarmee de verzekering een contract heeft worden de kosten gewoon vergoed.

De kosten voor deze polissen zijn vaak hoger dan bij de naturapolis en budgetpolis maar u krijgt hier de keuzevrijheid voor zorgverleners voor terug. Bij alle polissen is het wel mogelijk om bij spoedhulp voor alle zorgverleners, ziekenhuizen en huisartsen te kiezen.