Lekker gluren op huizenplatform Funda. Voor veel mensen is het een heerlijk tijdverdrijf. Maar als u serieus op zoek bent naar een koopwoning, plan dan eerst een gesprek met een hypotheekadviseur in vóórdat u naar huizen gaat kijken. Waarom? We geven vier redenen.

1. U weet meteen of u dat droomhuis kunt betalen

Er zijn online allerlei tools waarmee u uw hypotheek kunt berekenen. Maar deze berekeningen zijn slechts een schatting. Een hypotheekadviseur heeft een uitgebreide rekentool, waarmee hij of zij een veel preciezere berekening maakt. De adviseur houdt daarbij rekening met al uw inkomsten en uitgaven. En weet alles van schenkingen door ouders of grootouders. Zo krijgt u een duidelijk beeld van wat uw maximale hypotheek is. En wat uw maandlasten worden. Dan weet u meteen of u dat droomhuis kunt betalen.

2. U kunt beter bepalen wat u wilt

Wordt het een onderhoudsvrij nieuwbouwhuis of toch die sfeervolle jarendertigwoning? Een gesprek met uw hypotheekadviseur kan helpen om de juiste keuze te maken. Hij of zij praat u bij over alle (financiële) haken en ogen van nieuwbouw en bestaande bouw. Ook weet hij hoeveel geld u opzij moet zetten voor onderhoud aan uw koopwoning. Als u weet wat de financiële gevolgen van uw voorkeur zijn, kunt u makkelijker zoeken naar een passende woning.

3. U verliest geen kostbare tijd

Voordat u een bod op een huis kunt uitbrengen, moet u weten wat u maximaal kunt lenen. Helemaal als u op zoek bent naar een huis in populaire plaatsen, is het fijn om vooraf uw maximumprijs te weten. Daar worden huizen namelijk steeds vaker bij inschrijving verkocht. Alle geïnteresseerden mogen dan tegelijk een bod insturen, waarna de verkopende partij beslist naar wie het huis gaat. Vaak is dat de hoogste bieder met de minste eisen. Ook bieders die geen hypotheek nodig hebben (zonder voorbehoud op financiering), hebben vaak voorrang. Het is dan goed om te weten wat u kunt lenen, zodat u geen kostbare tijd verliest. Dat voorkomt mogelijke teleurstellingen achteraf.

4. U regelt de hypotheek sneller

U heeft uw droomhuis gevonden! Nu is het tijd om de hypotheek te regelen. Vaak moet dat snel gebeuren. Dan is het prettig als de adviseur en u elkaar al kennen. Dankzij het eerste hypotheekgesprek, heeft uw adviseur minder voorwerk en kan hij -na het verzamelen van een aantal verplichte bewijsstukken- de hypotheekaanvraag sneller indienen. Heeft u sneller die felbegeerde sleutel in handen!