De Nederlandse woningmarkt heeft een uitstekend eerste kwartaal achter de rug. Het aantal transacties stijgt met 24,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2015, terwijl de gemiddelde koopsom met is uitgekomen op 235.333 euro. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 is dit een stijging van 6,7 procent. Bekend is ook dat de ontwikkelingen regionaal verschillend verlopen.

Woningmarktcijfers.nl brengt de ontwikkelingen per gemeente in beeld. Omdat koopsommen en transacties in de kleinere gemeenten op kwartaal extra fors kunnen verschillen doen in dit onderzoek alleen gemeenten mee met meer dan 150 transacties in het eerste kwartaal.

Meer dan 50 procent
Van de 63 gemeenten die aan dit criterium voldoen stijgt het aantal transacties in vier gemeenten met meer dan 50 procent, het betreft de gemeenten Lansingerland (de gemeente die op 1 januari 2007 is ontstaan uit de fusie van Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek), Nieuwegein, Zaanstad en Stichtse Vecht. Aan de andere kant zien we drie gemeenten waar het aantal transacties niet is gestegen, het gaat om de gemeenten Arnhem, Nissewaard en Hoorn.

Heerlen heeft grootste koopsomstijging
De grootste koopsomstijging ( 24 procent) doet zich voor in Heerlen. Daarna volgen Hoorn, Velsen en Amsterdam (15 procent). In zeven gemeenten komt de gemiddelde koopsom iets lager uit dan in het eerste kwartaal van 2015. Het overkomt onder andere de gemeenten Dordrecht, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg en Gouda. Grote verschillen in de ontwikkeling van de gemiddelde koopsom kunnen onder andere ontstaan omdat er van bepaalde type woningen meer, of juist minder worden verkocht. Heerlen kende bijvoorbeeld in 2015 een zwak eerste kwartaal.

Transacties op provinciaal niveau
De provincie Zeeland is de grootste stijger wat het aantal transacties betreft. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 zijn 31,4 procent meer woningen verkocht. Noord Brabant heeft met 19,4 procent de kleinste stijging.

Bron: Woningmarktcijfers.nl