Nederlanders kiezen steeds vaker voor een lange rentevastperiode van 20 of 30 jaar. Zij willen de lage hypotheekrente graag lang vastleggen. Is dit verstandig?

Een duidelijke trend

De hypotheekrente wordt steeds langer vastgezet was 10 jaar vast de populairste rentevastperiode. In 2015 werd al vaker voor de 20 jaar vast hypotheekrente gekozen. Dit jaar is de hypotheekrente 30 jaar vast aan een opmars bezig en is nu de derde meest gekozen rentevastperiode. Een duidelijke trend, maar is het ook verstandig?

Hypotheekrente laag en verschillen kleiner

De hypotheekrente is laag. Dit geldt voor zowel de korte als de lange rentevastperiodes. Daarnaast zijn de renteverschillen tussen de periodes kleiner geworden:

  • De variabele hypotheekrente, traditioneel het laagste tarief, is nu hoger dan 5 jaar vast.
  • Het verschil tussen laagste hypotheekrente 10 jaar en 20 jaar met NHG is minder dan 1%.

Nu de rente licht stijgt kiezen veel consumenten ervoor de lage hypotheekrente lang vast te leggen. Een lange rentevastperiode biedt namelijk de zekerheid dat u lang profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment.

Lange rentevastperiode niet altijd voordelig

Een langere rentevastperiode is niet altijd voordeliger. De volgende overwegingen spelen een rol bij de keuze voor de rentevastperiode: Hoelang moet u de hypotheekrente nu vastleggen? Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes voor uw hypotheek. Vraag vrijblijvend een hypotheekvergelijking aan en maak een afspraak met onze adviseur.